Аналіз складності атак на мультиваріативні криптографічні перетворення з використанням алгебраїчної структури поля - Кандій, С. О.; Малєєва, Г. А. (ХНУРЕ, 2021)
В останні роки інтерес до криптосистем, що ґрунтуються на багатовимірних квадратичних перетвореннях (MQ-перетвореннях), значно зріс. В першу чергу це пов’язано з конкурсом NIST PQC [1] та необхідністю у практичних схемах електронного підпису, що є стійкими до атак на квантових комп’ютерах. Незважаючи на те, що світовою спільнотою була проведена велика робота з криптоаналізу представлених схем, багато питань потребують подальшого уточнення. Спеціалісти NIST дуже обережно підходять до процесу стандартизації і закликають криптологів [4] у найближчі три роки провести всесторонній аналіз фіналістів конкурсу NIST PQC перед їх стандартизацією. Одним з фіналістів є схема електронного підпису Rainbow [2]. Вона є узагальненням схеми UOV (Unbalanced Oil and Vinegar) [3]. Нещодавно на інше узагальнення цієї схеми – LUOV (Lifted UOV) [5] була знайдена атака [6], що за поліноміальний час здатна повністю відновити закритий ключ. Особливістю цієї атаки є використання алгебраїчної структури поля, над яким задане MQ-перетворення. Цей напрямок атак з’явився нещодавно і досі не зрозуміло чи можливо використовувати структуру поля у схемі Rainbow. Метою цієї роботи є систематизація технік, що використовуються у атаках з використанням алгебраїчної структури поля для криптосистем на основі UOV та аналіз перешкод для їх узагальнення на схему Rainbow.
Keywords: класичний та квантовий криптоаналіз; диференційні атаки на підполе; аналіз атак; постквантовий період