Модель оцінки ризиків для інжинірингових проєктів в умовах гібридних загроз - Нечипорук, А. В. (My University, 2024)
Мета дослідження – теоретичне обґрунтування та розробка економіко-математичної моделі для оцінки ризиків інжинірингових проєктів в умовах гібридних загроз. Методи дослідження – аналітичний, графічний, статистичний, стохастичний, метод імітаційного моделювання. Розкрито теоретичні основи управління інжиніринговою діяльністю. Систематизовано підходи до оцінки ризиків інжинірингових проєктів. Визначено характеристику інжинірингових ризиків в умовах гібридних загроз. Надано загальну характеристику ПРАТ УКРГІДРОПРОЕКТ. Проаналізовано його фінансово-економічні показники. Розглянуто особливості управління ризиками цього підприємства. Запропоновано імітаційну модель оцінки ризиків, яка враховує підвищену волатільность інжинірингових проєктів в умовах гібридних загроз. Експериментальний приклад на базі ПРАТ УКРГІДРОПРОЕКТ підтвердив ефективність отриманих результатів. Наведено структурно-логічну схему результатів дослідження. Дослідження виконано на основі матеріалів та завдяки доступу до експертного середовища, який є результатом проєкту WARN «Академічна протидія гібридним загрозам» (610133-EPP-1-2019-1-FI-EPPKA2-CBHE-JP), що співфінансується програмою Erasmus+ Європейського Союзу.
Keywords: проєктні ризики; оцінка ризиків; NVP; інжинірингові проєкти; гібридні загрози; метод Монте-Карло