Дослідження моделей і методів аналізу спектральних характеристик аудіозаписів для виявлення плагіату - Цвіркун, О. А. (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджується та вдосконалюється метод виявлення плагіату в аудіофайлах шляхом аналізу спектральних характеристик. Проведено системний аналіз предметної області, огляд сучасних підходів до аналізу аудіоданих, а також методів машинного навчання для порівняння аудіофайлів. Використано методи глибокого навчання на основі CNN та модифікованої архітектури Siamese Network. Розроблено програмне забезпечення для обробки аудіоданих, що включає етапи ресемплінгу, розрахунку MFCC, та порівняння отриманих ембедінгів за допомогою косинусної схожості. Розроблене програмне забезпечення може бути використано у сфері захисту авторських прав, аудіоаналізу та виявлення схожості між композиціями.
Keywords: аналіз аудіоданих; виявлення плагіату; спектральні характеристики; мел-частотсні капстральні коефіцієнти; конвуляційна нейронна мережа