Дослідження неп а раметричних алгоритмів виявлення незайнятих частотних каналів в мережах когнітивного радіо - Пономарьов, А. К. (My University, 2021)
В роботі було розглянуто такі непараметричні алгоритми виявлення, як: двовибірковий знаковий, одновибірковий знаково-ранговий, енергетичний детектор. На основі отриманих результатів можна вважати, що найефективнішим з розглянутих алгоритмів є знаково-ранговий алгоритм Вілкоксона. Основним недоліком критерію є те, що у порівнянні з аналогічними параметричними він програє у ефективності, але значно виграє у простоті та підходить для вирішення поставленою задачі. В роботі було реалізовано симуляцію роботи детектору Вілкоксона та енергодетектора для перевірки зайнятості каналу зв’язку. Показано, що енергетичний детектор сильно поступається за параметром імовірності правильного виявлення сигналу в каналі при рівних значеннях сигнал/шум у суміші в каналі.
Keywords: мережа когнітивного радіо; непараметричні критерії; енергетичний детектор; алгоритми виявлення сигналу; вільні частотні канали