Класифікація та виявлення аномалій часових рядів за допомогою візуалізації рекурентних діаграм - Степаненко, Ю. С. (My University, 2021)
Об’єкт дослідження – часові ряди, отримані під час проведення ЕКГ. Мета роботи – провести класифікацію часових рядів та виявлення аномалій за допомогою візуалізації рекурентних діаграм. Методи дослідження – метод класифікації часових рядів та пошуку аномалій, заснований на побудові рекурентних діаграм за допомогою методів машинного навчання. У кваліфікаційній роботі аналізується метод виявлення аномалій та класифікації часових рядів, заснований на візуалізації рекурентних діаграм. Часовий ряд ЕКГ перетворюється в рекурентну діаграму, яка є зображенням, після чого для класифікації та пошуку аномалій використовується нейронна мережа. Була побудована згорткова нейронна мережа. Метод був досліджений на медичних часових рядах, що були отримані під час проведення електрокардіографії. Метод, що використовує згорткові нейронні мережі, раніше не застосовувався у цій галузі. Результати показали, що даний метод має досить високу точність класифікації.
Keywords: аномалія; електрокардіограма (ЕКГ); машинне навчання; нейронні мережі; рекурентні діаграми; часові ряди