Застосування методу інтерстріпації для реставрації пошкоджених зображень - Литвин, О. М.; Пасічник, В. О.; Славік, О. В. (ХНУРЭ, 2017)
Задача відновлення зображення в зонах відсутності попіксельної інформації є вкрай важливою. Такі задачі виникають в машинобудуванні, сейсмографії, обробці даних дистанційного зондування Землі и т.д. На даний момент у світі існує цілий ряд методів відновлення пошкоджений зображень. Алгоритми відновлення зображень можна умовно розділити на такі класи: текстурні, шаблонні, основані на рів няннях із частинними похідними, гібридні та швидкі напівавтоматичні. В роботі також наведено метод інтерстріпації функції двох змінних, запропонований в роботах О. М. Литвина та С. Ю. Матвєєвої. Згідно цього методу можна відновлювати зображення, якщо інформація задана на системі смуг, границі яких паралельні осям координат, що досить сильно звужує область його практичного застосування. В роботі запропоновано узагальнений метод інтерстріпації для відновлення зображення поверхні за неповною інформацією про неї у випадку якщо відома інформація задана на системі довільно розташованих смуг із криволінійними границями. Задача восстановления изображений в зонах отсутствия попиксельной информации является крайне важной. такие задачи возникают в машиностроении, сейсмографии, обработке данных дистанционного зондирования Земли и т.д. На данный момент в мире существует целый ряд методов восстановления поврежденных изображений. Алгоритмы восстановления изображений можно условно разделить на следующие классы: текстурные, шаблонные, основанные на уравнениях с частными производными, гибридные и быстрые полуавтоматические. В работе также приведен метод интерстрипации функции двух переменных, предложенный в работах О. Н. Литвина и С. Ю. Матвеевой. Согласно этому методу, можно восстанавливать изображения, если информация задана на системе полос, границы которых параллельны осям координат, достаточно сильно сужает область его практического применения. В работе предложен обобщенный метод интерстрипации для восстановления изображения поверхности с неполной информацией о ней в случае, если информация задана на системе произвольно расположенных полос с криволинейными границами. The task of restoring an image in areas where there is no pixel information is extremely important. Such problems arise in machine building, seismography, data processing of remote sensing of the earth, etc. At now in the world there are a number of methods for repairing damaged images. Image restoration algorithms can be conventionally divided into the following classes: textural, exemplar-based, based on PDe, hybrid and fast semiautomatic. The paper also describes the method for the interpolation of the function of two variables, proposed in the works of O.M. lytvyn and S.Yu. Matveeva. According to this method, it is possible to restore an image if the information is given on a system of strips whose borders are parallel to the axes of coordinates, which rather narrow the area of its practical application. In the paper a generalized method of interpolation for the restoration of a surface image by incomplete information about it is proposed in the case if the known information is given on the system of arbitrarily spaced strips with curvilinear boundaries.
Keywords: відновлення зображення; сейсмографія