Формування спроможного місцевого самоврядування в Україні - Петришина, М. О. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
Наукова робота присвячена вивченню проблемних питань правового регулювання, а також практики реалізації реформи децентралізації. Окреслюються проблеми, пов’язані з процесом добровільного та ініціативного об’єднання територіальних громад. Крім того, наводяться статистичні дані та можливі соціально-психологічні фактори, які стають перешкодою для об’єднання. На основі аналізу, підсумовується стан та результати реформи, а також можливості формування спроможного місцевого самоврядування в Україні. // The scientific work is devoted to the study of problematic issues of legal regulation, as well as the practice of decentralization reform. Problems related to the process of voluntary and proactive unification of territorial communities are outlined. In addition, statistics and possible socio-psychological factors that were an obstacle to unification are provided. Based on the analysis, the state and results of the reform are summarized, as well as the possibilities of forming a capable local self-government in Ukraine.
Keywords: місцеве самоврядування; спроможність; реформа місцевого самоврядування; територіальна організація влади; добровільне об’єднання територіальних громад; local self-government; capacity; local self-government reform; territorial organization of public power; voluntary association of territorial communities