Акустичний вимірювач швидкості вітру в атмосферному прикордонному шарі - Карташов, В. М.; Сідоров, Г. І.; Толстих, Є. Г.; Шаповалов, С. В. (ХНУРЕ, 2019)
Запропоновано метод вимірювань, який заснований на вимірюванні переміщень акустичного пакету під впливом вітру. Описаний в роботі вимірювач відноситься до галузі прикладної метеорології і може бути використаний в ряді галузей народного господарства: в авіації для дистанційного вимірювання швидкості вітру над злітно-посадковою смугою, в зонах розташування металургійних та хімічних підприємств для прогнозування зон вітрового виносу шкідливих викидів, а також при обґрунтуванні місць розташування вітряків в системах вітроенергетики. Наведено результати дослідження і розробки системи акустичного зондування для вимірювання параметрів вітрової обстановки в прикордонному атмосферному шарі. Наведено структурну схему системи акустичного зондування атмосфери. Проведено аналіз вітрової обстановки в прикордонному атмосферному шарі. Розраховано відносини сигнал/шум для різних висот. Розраховано місцеположення акустичного пакета щодо зміни довжини радіус-вектора. Проведено аналіз швидкості зносу акустичного пакета на різних висотах і залежність похибки вимірювань від співвідношення сигнал/шум. Розраховано похибки за компонентами швидкості вітру в різних площинах, а також співвіднесено значення похибок при різних параметрах відносини сигнал/шум. Обчислені дані повністю задовольняють вимогам, поставленим при дослідженні і розробці даної системи акустичного зондування атмосфери і вимірювання швидкості вітру в прикордонному шарі атмосфери методом акустичної локації.
Keywords: турбулентність атмосфери; акустичні хвилі; акустичний локатор (содар); прикордонний шар атмосфери