Дослідження та застосування методів комп’ютерного зору для вирішення задач ідентифікації та класифікації твердих відходів - Бухановський, В. О. (My University, 2024)
Об’єкт дослідження – проблема ідентифікації та класифікації твердих відходів. Предмет дослідження – методи та алгоритми комп’ютерного зору для вирішення проблеми ідентифікації та класифікації твердих відходів. Мета роботи полягає у проектуванні та імплементації моделі згорткової нейронної мережі, яка ефективно ідентифікує та класифікує тверді відходи для її подальшого широкого застосування на мобільних пристроях. Методи дослідження – аналітичний (аналіз існуючої проблематики, сучасних технологій та даних), експериментальний (розробка та тестування моделей штучного інтелекту, що засновані на згорткових нейронних мережах, оцінка їх ефективності на мобільних пристроях). Проведено дослідження теоретичних матеріалів щодо сучасних технологій у сфері комп’ютерного зору, досліджено засадничі підходи щодо роботи згорткових нейронних мереж, проаналізовано існуючі джерела даних, приділено увагу до проблеми обмеженості даних для навчання, запропоновано ефективні методики аугментації даних для покращення становища. Поставлені задачі щодо практичної реалізації, окреслено технології, що мають бути використані для імплементації
Keywords: відходи; забруднення; комп’ютерний зір; навколишнє середовище; сміття