Проблема забезпечення енергетичної безпеки в умовах геополітичної нестабільності - Коданьов, В. І. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2023)
Енергетична безпека стала відігравати більш помітну роль у зв'язку з російською агресією проти України. Енергетична криза 2022 р. підкреслює, що наявність доступної енергії вважатиметься першочерговим завданням національних урядів та інтеграційних об’єднань, насамперед ЄС. Перехід на відновлювані джерела енергії змінює питання, пов'язані з енергетичною безпекою, але не обов'язково забезпечує більшу безпеку. Геополітика залишиться важливим фактором енергетичної безпеки, а перехід на відновлювані джерела енергії навряд чи усуне цей фактор. Energy security has become more prominent due to Russia's aggression against Ukraine. The energy crisis of 2022 emphasizes that the availability of affordable energy will be considered a top priority by national governments and integration associations, especially the EU. The transition to renewable energy sources changes the issues related to energy security, but does not necessarily provide greater security. Geopolitics will remain an important factor in energy security, and the transition to renewable energy sources is unlikely to eliminate this factor.
Keywords: енергетична безпека; національні інтереси; енергетична криза; геополітика; російсько-українська війна; energy security; national interests; energy crisis; geopolitics; Russian-Ukrainian war