Наукові основи та інформаційна технологія адаптивного прогнозування техніко-економічних показників організаційно-технічних систем в умовах невизначеності даних - Романенков, Ю. О. (Видавничий центр «ХАІ», 2017)
Метою дослідження є забезпечення якості прогнозування в організаційно-технічних системах. Розроблено методи параметричної ідентифікації прогнозної моделі експоненціального згладжування в умовах невизначеності даних, комбіновані прогнозні моделі для часових рядів з критичним обсягом вибірки, а також адаптивний метод комплексування прогнозних оцінок для консолідованих прогнозів техніко-економічних показників організаційно-технічних систем. Створено прикладну інформаційну технологію, елементи якої впроваджено в практику оцінювання техніко-економічних показників компаній і організацій.
Keywords: підтримка управлінських рішень; експоненціальне згладжування; часовий ряд; інтервальна форма даних