Пристрій для освітлення на основі безелектродної лампи з нвч-накачкою - Старчевський, Ю. Л.; Чурюмов, Г. І.; Мачехін, Ю. П. (ХНУРЕ, 2009)
Пристрій для освітлення на основі безелектродної лампи з НВЧ-накачкою, що містить розміщену всередині резонатора заповнену наповнювачем колбу з оптично прозорого матеріалу, поєднану з мотором та через хвилевід з магнетроном, анод якого поєднаний з виходом джерела регульованої анодної напруги магнетрона, причому вхід джерела регульованої анодної напруги за допомогою підсилювача підключений до виходу схеми віднімання, один з входів якої підключений до генератора еталонної напруги, а інший - до виходу фотоприймача, оптичний вхід якого сприймає випромінювання безелектродної лампи крізь оптичний фільтр, який пропускає червоний та/або інфрачервоний діапазон спектра випромінювання безелектродної лампи, при цьому як наповнювач використаний буферний газ та речовини, які мають безперервний спектр випромінювання, включаючи видиму червону та/або інфрачервону частини, який відрізняється тим, що частина колби покрита матеріалом, який має високе значення коефіцієнта теплопровідності та екранує внутрішній об'єм покритої частини даної колби від дії електромагнітного поля НВЧ-накачки в резонаторі.
Keywords: резонатор; НВЧ-накачка