Розробка та дослідження методу кластерізації мереж на спільноти, які перекриваються - Крамаренко, Д. П. (My University, 2025)
Мета роботи – дослідження методів та алгоритмів розбиття мереж на спільноти, які перекриваються. Методи дослідження – математичне моделювання та статистичний аналіз використовувались для розробки генеративної моделі мережевих спільнот на основі розподілу Пуассона та методу максимальної правдоподібності. Алгоритмічний аналіз дозволив дослідити та оптимізувати обчислювальну складність EM-алгоритму. Експериментальні методи включали тестування на синтетичних та реальних мережах з використанням комп'ютерного моделювання в Python із застосуванням бібліотек NetworkX та Gephi. Для валідації результатів застосовувались статистичні методи оцінки точності виявлення спільнот.
Keywords: очікування-максимізація; правдоподібність; спільноти вузлів; спільноти зв’язків