Дослідження та застосування моделей штучного інтелекту для оцінки продуктивності інтерфейсу користувача - Кульмінський, Я. К. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процес автоматичної оцінки продуктивності UI за допомогою моделей ШІ. Метою дослідження є аналіз можливостей моделей ШІ й розробка способу автоматизованої оцінки продуктивності інтерфейсу, що базується певній системі критеріїв, з подальшою перевіркою його ефективності. Використано мультимодальні моделі GPT-5.1 Thinking та Gemini 2.0 Pro для аналізу та оцінювання інтерфейсів користувача. Проведено серію експериментів, у межах яких порівнювалися результати автоматизованої оцінки з експертними висновками. Отримані результати візуалізовано у вигляді таблиць і графіків. Наукова новизна роботи полягає у розробці критеріїв оцінки і підходу до автоматичної оцінки продуктивності UI, що використовує можливості MLLM. Цей підхід має підвищити швидкість, точність і об’єктивність оцінювання. Взаємозв’язок з іншими роботами полягає у використанні сучасних методів мультимодального аналізу та продовженні досліджень у галузі взаємодії людини й комп’ютера та автоматизованої UX-аналітики. Рекомендації щодо використання результатів роботи: застосування підходу для створення інструментів автоматичного UX/UI аудиту. У результаті дослідження розроблено систему для автоматизованої оцінки користувацьких інтерфейсів із використанням моделей штучного інтелекту.
Keywords: автоматизована оцінка; велика мовна модель; інтерфейс користувача; комп’ютерний зір; оцінка продуктивності інтерфейсу