Сучасний стан та тенденції розвитку циркулярної економіки України у контексті світових трендів - Стоянова-Коваль, С. С.; Слуцький, Є. В.; Степаненко, С. В. (My University, 2022)
У результаті проведених досліджень було визначено, що розвиток циркулярної економікипостає одним з найбільш актуальних світових трендів у контексті розв'язання глобальних проблем існування теперішніх та майбутніх поколінь людства та пріоритетів забезпечення сталогорозвитку національних економік і суспільства. Інституціональні підтримка розвитку економікизамкненого циклу знайшла широке відображення у законодавстві провідних країн світу та стратегічно орієнтована на здобуття довгострокових конкурентних переваг із одночасним вирішенням завдань збереження навколишнього середовища та економії ресурсів. В Україні діяльністьщодо запровадження трансформаційних змін у напрямі розвитку циркулярної економіки знаходиться на початковому етапі та потребує розробки і імплементації адекватних інструментівта мотиваторів, які спроможні активізувати ці процеси. Світовий досвід накопичив значний перелік дієвих інструментів, які постають каталізатора-ми розвитку циркулярної економіки: верифікація екологічних інновацій і технологій, моніторингвуглецевого сліду, екомаркування, екоменеджмент та екоаудит, зелені закупівлі, екоподатки.У результаті проведених досліджень було визначено перспективні інструменти та сучаснітренди, що мають місце у сучасній та світовій практиці та постають в основі визначення дорожньої карти активізації циркулярної трансформації економіки України. На підставі результатів системного моніторингу і проведених досліджень існуючих тенденційта проблем розвитку циркулярної економіки у світі та в Україні, було окреслено базові напрямиактивізації розвитку процесів, основаних на замкненому технологічному циклі для національної економіки. Наукова новизна результатів дослідження полягає у доповненні спектру інструментів розвитку циркулярної економіки з урахуванням специфіки та сучасного стану розвитку економікизамкненого циклу в Україні у контексті світових і національних трендів диджеталізації, біотрансформацій та змін до управління поведінкою бізнесу і споживачів.Виявлені в результаті проведених досліджень тенденції, пріоритети і ключові напрями майбутніх трансформацій економіки замкненого циклу є визначальними для подальшого вирішення стратегічних глобальних та національних завдань забезпечення сталого розвитку економікиУкраїни, як частини економіки європейського простору. Development of the circular economy was identified as one of the most relevant global trends inthe context of solving global problems of the existence of current and future generations of humanityand priorities for ensuring the sustainable development of national economies and society.Institutional support for the development of the closed cycle economy is widely reflected in thelegislation of the leading countries of the world and is strategically oriented towards obtaining long-term competitive advantages while simultaneously solving the problems of environmental protectionand resource saving. Today in Ukraine, activities related to the implementation of transformationalchanges in the direction of the development of the circular economy are at the first stage and requirethe development and implementation of adequate tools and motivators capable of activating theseprocesses.World experience has accumulated a significant list of effective tools that act as catalysts for thedevelopment of the circular economy: verification of ecological innovations and technologies, carbonfootprint monitoring, eco-labeling, eco-management and eco-audit, green purchases, eco-taxes.Promising tools and modern trends that take place in modern and global practice and form thebasis of determining the roadmap for the activation of the circular transformation of the economy ofUkraine have been determined.The results of system monitoring and the conducted research of existing trends and problems ofthe development of the circular economy in the world and in Ukraine formed the basis for determiningthe basic directions of activation of the development of processes based on a closed technologicalcycle for the national economy.The scientific novelty of the research results is the addition to the range of tools for the developmentof the circular economy, taking into account the specifics and current state of development of theclosed cycle economy in Ukraine in the context of global and national trends of digitalization,biotransformations and changes to the management of business and consumer behavior.The identified trends, priorities and key directions of future transformations of the closed cycleeconomy are important for further solving the strategic global and national tasks of ensuring thesustainable development of the economy of Ukraine, as part of the economy of the European space.
The modern state and development trends of circular eco nomy in Ukraine
Keywords: циркулярна економіка; економіка замкненого циклу; сталий розвиток; бізнес; екологічна діяльність; відходи; суспільство; глобальні цінності; circular economy; closed cycle economy; sustainable development; business; environmental activities; waste; society; global values