Дослідження методу еволюційної оптимізації на основі алгоритму кластеризації змішаних даних - Свистунов, І. О. (My University, 2021)
Об’єктом дослідження цієї роботи є еволюційні алгоритми. Багато з цих алгоритмів натхненні різними явищами природи. У цій роботі представлено новий алгоритм на основі популяцій – алгоритм оптимізації Лева (LOA) для змішаних даних. Метою дослідження є аналіз працездатності еволюційних алгоритмів для кластеризації змішаних даних. Основною мотивацією для розробки даного алгоритму оптимізації стали особливий спосіб життя левів та особливості їхньої співпраці. Деякі контрольні задачі вибрані з літератури, і рішення запропонованого алгоритму порівняно з рішеннями деяких добре відомих і новітніх мета-евристик для цих задач. Отримані результати підтверджують високу продуктивність запропонованого алгоритму в порівнянні з іншими алгоритмами, використаними в даній роботі
Keywords: еволюційний алгоритм; алгоритм оптимізаціі лева; кластеризація даних; змішані дані