Метод ранньої діагностики ниркових захворювань - Кухаренко, Д.; Коваленко, Б. (ХНУРЕ, 2023)
Нирки є основним органом виділення (екскреції) кінцевих продуктів азотистого обміну, і органом, що охороняє сталість фізико-хімічних умов, осмотичного тиску і лужно-кислотної рівноваги в організмі. Ця основна роль нирок незамінима ніякими іншими системами виділення. Випадання або різке порушення загальних функцій нирок у людини при деяких патологічних станах веде до смертельного результату в результаті уремії. Нирки, виділяючи продукти обміну всіх органів і тканин пов'язані своєю експреторною роботою з усім організмом, але особливо виступає зв'язок нирок з основними органами ектраремального виділення: шлунково-кишковим трактом, печінкою, шкірою (потовими залозами) та органами дихання. Ниркові захворювання – одні із найважчих серед усіх існуючих. Захворювання нирок можуть виникати ще з народження у вигляді патологій, а також можуть бути викликані багатьма причинами. Набуті ниркові захворювання прийнято вважати характерними для людей похилого віку, але статистика показує, що за останні 10 років ниркові захворювання стали більш притаманні і для молодого населення. Відбувається це через ряд причин, серед яких недостатній рівень екологічного стану країни, невчасне лікування захворювань, які викликають ускладнення на нирки, неправильний спосіб життя: неправильне харчування, вживання надмірної кількості алкоголю, приймання наркотичних засобів та інше. Для діагностування хвороби та визначення діагнозу використовують різні інструментальні та лабораторні методи для досліджень. У зв’язку з тим, що ниркові хвороби стають все більш поширеними, дуже актуальним є удосконалення ранньої діагностики ниркових захворювань.
Keywords: нирки; захворювання нирки; метод ранньої діагностики