Розроблення компонентів технології оптимізації комп’ютерної мережі CALS-системи - Смірнов, М. Є. (My University, 2022)
Об’єкт дослідження – процес оптимізації комп’ютерних мереж CALS-системи. Предмет дослідження – моделі та методи оптимізації комп’ютерних мереж CALS-системи. Мета кваліфікаційної роботи – підвищення ефективності функціонування комп’ютерних мереж CALS-систем за рахунок оптимізації їх топологічних структур. Методи дослідження – математичного моделювання, покоординатного спуску, спрямованого перебору. Розроблено математичні та програмні компоненти технології оптимізації комп’ютерної мережі CALS-системи. Запропоновано удосконалений алгоритм методу спрямованого перебору з покоординатною оптимізацією розміщення вузлів мережі на основі процедури «Мультистарт». Для методів розроблено схеми алгоритмів та здійснено їх програмну реалізацію мовою Java. Розроблені компоненти технології оптимізації можуть бути використані на підприємствах і в організаціях, де вирішуються задачі проєктування чи реінжинірингу комп’ютерних мереж. Їхнє практичне використання дозволить за рахунок підвищення точності розв’язання задач скорочувати наведені витрати на створення й експлуатацію комп’ютерних мереж. Результати кваліфікаційної роботи апробовані на 3-х наукових конференціях.
Keywords: метод спрямованого перебору; процедура «Мультистарт»; CALS-системи