Українська художня література в роки війни (1941-1945) - Іванюк, О. А.; Гладченко, О. О.; Циганенко, В. Л. (ХНУРЕ, 2019)
Війна сколихнула радянську українську літературу, як могутній грім, сколихнула і скликала на бій. Заграви й великі пожежі, вибухи бомб над головами мирних людей, дороги війни, вкриті вирвами та розбиті могутніми танками, вбиті й поранені невинні люди, перші повішені німцями на безлюдних міських площах - уся страшна і кривава історія найбільшої битви в історії людства знайшла хоч невеликий, але яскравий відбиток в українській художній літературі.