Стабілізація збуджуваних ВЧ полів у Н-резонаторі лінійного прискорювача іонів в умовах мультипакторних явищ - Лобзов, Л. Д. (ХНУРЕ, 2019)
У дисертаційній роботі приведені нові рішення важливої наукової задачі –збудження стійких ВЧ напруг і полів у малогабаритному лінійному прискорювачі дейтронів МЛПД-3 з трубками дрейфу, поперечні габарити торців яких більше, ніж довжина зазорів між ними. Розроблено, виготовлено та настроєно нову ВЧ автоколивальну систему (АС) для прискорювача МЛПД-3, де підсилювальний канал (ПК) з’єднаний двома незалежними позитивними зворотними зв’язками з напругами резонатора (ПЗЗР) та падаючих хвиль фідера (ПЗЗФ). Отримано оптимальне співвідношення ВЧ напруг ПЗЗР і ПЗЗФ, як UПЗЗФ ≥ 0,25UПЗЗР, для збудження стабілізованих ВЧ напруг резонатора та полів у зазорах між трубками дрейфу. Вивчені умови виникнення паразитних мультипакторних явищ у прискорювачі, при збудженні ПК будь-яким одним ПЗЗ. Або ними двома (ПЗЗР+ПЗЗФ) при ініціації явищ, що не є паразитними. Для розгляду потенційних енергій електронів ВЕЕ, запропоновано модель ДП, шунтованого активним опором вторинно-електронної мультипакції RМ, що змінюється у часі, у складі відомої АС одинокого резонансного контуру (ОРК) і лампового тріода. Для такої АС з додатковим опором RМ визначені загальні вирази для ВЧ напруг і полів та кругової частоти коливань. The dissertation paper presents new solutions to the important scientific problem of stabilizing HF fields in the deutron compact linear accelerator CLAD-3 with drift tubes, the transverse dimensions of the ends of which are larger than of the gaps between them. A new RF self-oscillation system (SOS) for the accelerator CLAD-3, has been development, manufactured and set up in which a powerful amplifier channel is connection by two independent positive feedbacks from resonator voltages (PFBR) and incidence waves of a coaxial feeder (PFBF). A optimization ratio of the voltage PFBR and PFBF, as UPFBF ≥ 0,25 UPFBR, was obtained for the excitation of stable RF voltages and fields between the drift tubes. We studied the conditions for multiplying the number of electrons the SEE in the ILA with drift tubes, excited by the AS with one of these PFB, or their decrease in the mode of operation of the SOS with PFBR + PFBF. For determination of the potential energies of electrons of secondary electron emission (SEE), a model of diode gap (DG), shunted by the active resistance of SE multipacting RM, is proposed, as part of the known SOS – a single resonant contour with a lamp triode. For such RF system with active resistance RM, the expressions for the RF voltages and the circular frequency of oscillations. Key words: ion linear accelerator, amplifier channel
Keywords: лінійний прискорювач іонів; підсилювальний канал з двома незалежними позитивними зворотними зв’язками; діодний проміжок; ВЧ напруги і поля; вторинно-електронна емісія; мультипакторні явища; ion linear accelerator; amplifier channel with two independent positive feedback; diode gap; RF voltages and fields; SEE; multipactor phenomenons