Соціально-правова сутність забезпечення стабільності трудових правовідносин - Швець, В. О. (Національна академія управління, 2019)
Стаття присвячена комплексному з’ясуванню концептуальної соціально-правової сутності забезпечення стабільності трудових правовідносин. Автором на основі сформульованого визначення поняття «стабільність трудових правовідносин» виокремлюються основні функціональні вияви стабільності цих правових відносин. До таких функціональних виявів запропоновано віднести: уповільнення надмірної динаміки трудових правовідносин, яка обумовлює деградування цих відносин і т. зв. «світу праці» до системи відносин, вибудованій на ідеї меркантицентризму; недопущення необґрунтованого підвищення динаміки трудових правовідносин, обумовленої зловживаннями роботодавцем своїм господарсько-економічним становищем та дисциплінарною владою; мінімізація необґрунтованого підвищення динаміки трудових правовідносин в екстраординарних ситуаціях. У висновках до статей узагальнюються результати дослідження. Статья посвящена комплексному выяснению концептуальной социально-правовой сущности обеспечения стабильности трудовых правоотношений. Автором на основе сформулированного определения понятия «стабильность трудовых правоотношений» выделяются основные функциональные проявления стабильности данных правовых отношений. К таким функциональным проявлениям предложено отнести: замедление чрезмерной динамики трудовых правоотношений, которая обусловливает деградацию данных отношений и т. н. «мира труда» в систему отношений, выстроенной на идее меркантицентризма; недопущение необоснованного повышения динамики трудовых правоотношений, обусловленной злоупотреблениями работодателем собственным хозяйственно-экономическим положением и дисциплинарной властью; минимизация необоснованного повышения динамики трудовых правоотношений в экстраординарных ситуациях. В выводах к статьям обобщаются результаты исследования. The article is devoted to a comprehensive clarification of the conceptual sociolegal essence of ensuring the stability of labor relations. The author on the basis of the formulated definition of the concept of «stability of labor relations» highlights the main functional manifestations of the stability of these legal relations. Such functional manifestations include: slowing down the excessive dynamics of labor relations, which causes the degradation of these relations, and so-called. The «world of labor» to a system of relations built on the idea of mercantcentrism; prevention of unreasonable increase of dynamics of labor legal relations caused by abuses by the employer of the economic position and disciplinary power; minimization of unreasonable increase of dynamics of labor legal relations in extraordinary situations. The conclusions to the articles summarize the results of the study.
Keywords: правове регулювання; стабільність трудових правовідносин; сфера праці; трудове право; трудові правовідносини; legal regulation; stability of labor legal relations; sphere of labor; labor law; labor legal relations