Дистанційна зайнятість: проблеми правового регулювання - Вапнярчук, Н. М. (Право, 2016)
Стаття присвячена дослідженню дистанційної зайнятості працівників як однієї із форм нестандартної форми зайнятості. Зроблено висновок, що бурхливий розвиток суспільних відносин потребує більш детального врегулювання інституту дистанційної зайнятості, в тому числі в аспекті соціального забезпечення дистанційних працівників, рівності їх трудових прав на рівні з працівниками, які працюють на робочих місцях, створених роботодавцем, вироблення державної політики у сфері дистанційної зайнятості. Запропоновано врегулювати питання дистанційної зайнятості у Законі України «Про зайнятість населення» та передбачити відповідні глави у новому Трудовому кодексі України. // The article is devoted to the study of remote employment of employees as one of the forms of non-standard form of employment. It is concluded that the rapid development of social relations requires a more detailed settlement of the Institute for Distance Employment, including in the aspect of social provision of distance workers, equality of their labor rights to employees working in workplaces created by the employer, developing state policy in the field of distance employment. It is proposed to regulate the issues of distance employment in the Law of Ukraine "On Employment Population" and provide for the relevant heads in the new Labor Code of Ukraine.
Keywords: нестандартна форма зайнятості; дистанційна зайнятість; трудове законодавство; працівник; роботодавець; non-standard form of employment; distance employment; labor legislation; employee; employer