Розроблення підсистеми інтелектуального керування альтернативною системою електрогенерації - Курбанов, Н. Р. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є підвищення ефективності управління альтернативною системою електрогенерації за рахунок інтелектуалізації процесу управління мережею сонячних станцій для роботи в режимі реального часу. Об’єкт дослідження – є процес управління альтернативною системою електрогенерації в режимі реального часу. Предмет дослідження – метод управління альтернативною системою електрогенерації. Кваліфікаційна робота присвячена розробленню підсистеми інтелектуального керування альтернативною системою електрогенерації в умовах розвитку концепцій Smart Grid та MicroGrid. Обґрунтовано доцільність застосування інтелектуальних методів керування для підвищення ефективності використання відновлюваних джерел енергії, зокрема фотоелектричних установок. У роботі розроблено структурну та алгоритмічну основу підсистеми керування фотоелектричною генерацією на базі адаптивного двохосьового сонячного трекера з підтримкою дистанційного моніторингу. Запропоновано алгоритм орієнтації фотоелектричного модуля з урахуванням часових та просторових параметрів і реалізовано обмін даними між елементами системи з використанням бездротових технологій. Окрему увагу приділено прогнозуванню параметрів електрогенерації на основі нейромережевих моделей. Проведено порівняльний аналіз моделей NARX та CRBM, за результатами якого встановлено перевагу моделі NARX за показниками точності прогнозування. Отримані результати підтверджують можливість підвищення ефективності альтернативної електрогенерації та можуть бути використані для подальшої інтеграції підсистеми у локальні мікромережі.
Keywords: управління системою електрогенерації; електрогенерація; мережа сонячних станцій; MicroGrid; Smart Grid; відновлювані джерела енергії