Використання мікроконтролера STM32f407vg для дослідження амплітудно-частотних характеристик біологічних тканин - Семенець, В. В.; Леонідов, В. І. (ХНУРЕ, 2023)
Досліджуються електричні властивості біологічних тканин рослинного походження з використанням мікроконтролера STM32f407vg. Приведена постановка задачі виявлення інформативних ознак життєздатності біологічних тканин при використанні методу імпедансометрії. Показано, що оскільки в цей час у медичній діагностичній практиці відсутня приладова база, що дозволяє в оперативній обстановці здійснювати діагностику здатності біологічної тканини до самовідновлення після одержання травм і поразок у результаті термічного впливу, вогнепального поранення або тривалого здавлювання, то розробка методів і засобів інструментальної діагностики в цій галузі знань є важливим сучасним завданням. Наведено результати експериментальних вимірів характеристик імпедансу в діапазоні частот 20 Гц – 2,0 МГц. Аналізуються частотні залежності модуля напруги біологічної тканини рослинного походження при її неушкодженому стані, а також після витримки зразків біологічної тканини в морозильній камері. Проведено порівняльний аналіз отриманих частотних залежностей. Показано істотну відмінність частотних залежностей модуля напруги на біологічній тканині від частотної залежності модуля напруги на ізотоніч ному розчині. Запропоновано ідею, що критерієм оцінки ступеня поразки біологічної тканини може служити ступінь відмінності частотного розподілу модуля імпедансу біологічної тканини від модуля імпедансу ізотонічного розчину.
Keywords: імпедансометрія; життєздатність; частотна характеристика; інформативні ознаки; мікроконтролер