Основні напрями утвердження засад соціальної держави у трудовому праві - Ярошенко, О. М. (Право, 2016)
У статті розглянуто основні напрями утвердження засад соціальної держави у трудовому праві. Наголошено на необхідності послідовного проведення через весь Трудовий кодекс наступного співвідношення державного і договірного регулювання відносин у сфері праці: за державою зберігається право закріплення і конкретизації в трудовому законодавстві конституційних положень, основних процедур і комплексу загальнообов’язкових для застосування гарантій трудових прав працівників; на рівні колективно-договірного регулювання визначаються галузеві, регіональні та інші особливості організації праці і реалізації трудових гарантій; індивідуально-договірне регулювання стає способом визначення за участю працівника безпосередніх умов його праці і стимулювання. // The article deals with the main directions of assertion of the principles of the social state in the labor law. It is emphasized the need for consistent conducting through the entire labor code of the next ratio of state and contractual regulation of relations in the field of labor: the right to consolidate and specify in the labor legislation of the constitutional provisions, the main procedures and complex of compulsory for the use of guarantees of employees of employees; At the level of collective-contractual regulation, industry, regional and other features of organization of labor and realization of labor guarantees are determined; Individual contractual regulation becomes a way to determine with the participation of the employee of direct conditions of its work and stimulation.
Keywords: соціальна держава; трудове право; організація праці; трудові гарантії; договірне регулювання; працівник; social state; labor law; labor organization; labor guarantees; contractual regulation; employee