Сучасна парадигма державного управління трудовими ресурсами - Кобзев, І. В.; Мельников, О. Ф.; Орлов, О. В. (Aspekt Publishing, 2017)
Досліджено зарубіжний досвід розвитку державних систем управління трудовими ресурсами який свідчить, що ці системи пройшли сім основних еволюційних стадій: аристократичну, патронажну, професійну, результативності, людську, приватизаційну, партнерську. Доведено, що партнерська стадія, як найважливіша бере свій відлік від 2000-х років і базується на цінностях індивідуальної відповідальності, обмеженого і децентралізованого уряду, спільного надання послуг урядовими і неурядовими організаціями.
Keywords: державне управління; управління трудовими ресурсами; кадрова політика; державна служба; децентралізація; суспільні блага та соціальні послуги