Технологія лазерного кольорового маркування сталей - Афанасьєва, О. В.; Лалазарова, Н. О. (ХНАДУ, 2020)
Проведене кольорове маркування корозійно-стійкої сталі за допомогою лазерів різних типів. В основі кольорового маркування металів лежить процес утворення на поверхні зразка плівок з оксидів оброблюваного матеріалу під впливом лазерного випромінювання. Встановлено, що повнокольорове маркування може бути отримано тільки за допомогою волоконного лазера. На основі попередніх розрахунків температурно-часових параметрів випромінювання та проведених експериментів встановлено, що колір маркування визна-чається в основному кількістю імпульсів в точку.
Keywords: кольорове лазерне маркування; імпульсне лазерне випрмінювання