Підхід до визначення аномальної поведінки процессів в системах процесного управління на основі аналізу логів - Левикін, В. М.; Чала, О. В. (My University, 2017)
В роботі запропоновано підхід до виявлення аномалій поведінки знання-ємних бізнес-процесів на основі порівняльного аналізу трас у складі журналів реєстрації подій. Підхід враховує темпоральному і об’єктний аспекти виконання бізнес-процесу. Темпоральний аспект визначає послідовність подій, що відображають виконання дій бізнес-процесу. Обєктний визначає характеристики об’єктів, що використовуються бізнес-процесом при виконанні цих дій. При пошуку аномальних фрагментів обчислюється відстань між трасами у просторі атрибутів подій. В якості ознак початку та закінчення аномального фрагменту використовується кут відхилення між трасами. Підхід визначає множину атрибутів об’єктів, пов’язаних з виконанням аномального фрагменту, а також значень цих атрибутів, що в подальшому може бути використано для удосконалення бізнес-процесу. В работе предложен подход к выявлению аномалий поведения знания-емких бизнес-процессов на основе сравнительного анализа трасс в составе журналов регистрации событий. Подход учитывает темпоральной и объектный аспекты выполнения бизнес-процесса. Темпоральный аспект определяет последовательность событий, отражающих выполнение действий бизнес-процесса. Объектный определяет характеристики объектов, используемых бизнес-процессом при выполнении этих действий. При поиске аномальных фрагментов вычисляется расстояние между трассами в пространстве атрибутов событий. В качестве признаков начала и окончания аномального фрагмента используется угол отклонения между трассами. Подход определяет множество атрибутов объектов, связанных с выполнением аномального фрагмента, а также значений этих атрибутов, что в дальнейшем может быть использовано для совершенствования бизнес-процесса. The paper proposes an approach to the detection of abnormalities in the behavior of knowledge-capacity business processes on the basis of comparative analysis of tracks in the log of events logging. The approach takes into account the temporal and object aspects of the implementation of the business process. The temporal aspect defines the sequence of events that reflect the execution of the business process. Object defines the characteristics of objects that use the business process when performing these actions. When searching for abnormal fragments, the distance between paths in the attribute event space is calculated. As an indicator of the beginning and end of an abnormal fragment, the angle of deviation between the tracks is used. The approach defines the set of attributes of objects associated with the execution of an anomalous fragment, as well as the values of these attributes, which can then be used to improve the business process.
Keywords: аномалія; база знань; інтелектуальний аналіз процесів; процесне управління; контекст