Інтелектуальна система аналізу якості продуктів харчування за зображенням - Даценко, Д. С. (My University, 2025)
Метою атестаційної роботи є розробка інтелектуальної системи для аналізу якості продуктів харчування на основі зображень. Система використовує методи комп'ютерного зору та глибокого навчання для автоматичного розпізнавання та оцінки стану продуктів. В результаті проведених досліджень були визначені основні проблеми та недоліки існуючих рішень у сфері автоматизованої оцінки якості харчових продуктів, що стало основою для формування вимог до функціоналу розроблюваної системи. Розроблений застосунок складається із серверної та клієнтської частини. Серверна частина реалізована з використанням технології Spring Boot, TensorFlow Java для виконання процесів обробки зображень та OpenCV для попередньої обробки даних. Для зберігання інформації про результати роботи застосунку використовується база даних PostgreSQL, а взаємодія з полями в БД здійснюється за допомогою Hibernate. Клієнтська частина є веб застосунком, створеним з використанням класичних підходів веб-розробки та дозволяє користувачам завантажувати зображення продуктів та переглядати результати аналізу якості. Запропоноване рішення спрямоване на підвищення ефективності та об'єктивності оцінки стану харчових продуктів, що може бути корисним як для споживачів, так і для підприємств харчової галузі.
Keywords: продукти харчування; комп'ютерний зір; оцінка зображень