Розробка та дослідження інтелектуальної системи семантичного пошуку програмних продуктів за відкритими даними - Семенов, А. Г. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – процес автоматизованого пошуку, класифікації та аналізу відкритих програмних продуктів за допомогою інтелектуальної системи. Предмет дослідження – методи та алгоритми семантичного пошуку, класифікації програмних продуктів, оцінки їх релевантності та рекомендацій для користувачів із використанням великих мовних моделей та AI-технологій. Мета дослідження – підвищення ефективності пошуку та вибору відкритих програмних продуктів шляхом розробки інтелектуальної системи семантичного пошуку, яка інтегрує AI-модулі для аналізу контенту, класифікації за функціональністю та контекстом, автоматичної генерації рекомендацій та оптимізації процесу доступу до релевантних рішень. Методи дослідження – системний та структурний аналіз предметної області; моделювання процесів інтелектуального пошуку; застосування алгоритмів машинного та глибинного навчання для семантичного аналізу та класифікації програмних продуктів; алгоритми рекомендацій та ранжування результатів; інтеграція великих мовних моделей для обробки природної мови. Наукова новизна роботи полягає у створенні комплексної інтелектуальної системи семантичного пошуку для відкритого програмного забезпечення, яка поєднує методи автоматичної класифікації продуктів, семантичного аналізу запитів користувачів та генерації рекомендацій на основі AI.
Keywords: семантичний пошук; класифікація продуктів; автоматизація пошукових процесів