Розроблення програмного модуля для отримання результатів перевірки датчиків автоматизованих систем за стандартними протоколами - Дубина, С. С. (My University, 2025)
Об’єкт розробки – процес обміну інформацією між сенсорами та програмним забезпеченням в АСУ з метою отримання й перевірки показників. Предмет розробки – програмні засоби збору та перевірки сенсорної інформації в автоматизованих системах на основі протоколу Modbus-TCP. Мета роботи – розроблення програмного модуля, що дозволяє отримувати результати перевірки стану сенсорів, які функціонують у складі автоматизованих систем управління, із використанням стандартного протоколу Modbus-TCP. У першому розділі розглянуто склад автоматизованих систем, принцип роботи сенсорних пристроїв, типи даних і комунікаційні протоколи. У другому розділі виконано аналіз вимог до програмного забезпечення, визначено недоліки існуючих рішень, обґрунтовано необхідність створення нового модуля та обрано його структуру. У третьому розділі розроблено алгоритми перевірки датчиків, реалізовано архітектуру модуля на базі FastAPI, pymodbus та асинхронної обробки запитів. У результаті розроблена програмна система, що забезпечує перевірку значень сенсорів через HTTP-інтерфейс з виведенням результатів у JSON-форматі, підтримує роботу з реальними пристроями та емуляторами, та готова до інтеграції у промислові ІТ-середовища
Keywords: локальна мережа; перевірка сенсорної інформації; сенсорний пристрій; СЕНСОРНІ СИСТЕМИ; СЕНСОРНІ СИСТЕМИ