Дослідження методів підвищення завадозахищеності UWB систем зв'язку - Довбня, А. А. (My University, 2020)
В роботі виконано огляд існуючих методів модуляції для UWB систем зв'язку, таких як PAM, BPSK, OPM та PPM. Восьмипозиційна ортогональна імпульсна модуляція показує найкращу завадостійкість, проте, її практична реалізація супроводжується великою кількістю складних науково-технічних задач, що ставлять під сумнів доцільність побудови серійних UWB радіосистем на її основі. Трохи гірші результати показує модуляція BPSK. Однак це один з найбільш простих в реалізації видів модуляції, що, поряд з високими показниками завадостійкості, робить її застосування перспективним. Досліджено метод параметричної оптимізації форми UWB імпульсу. Запропоновано імпульс, що представляє собою лінійну комбінацію двох четвертих похідних імпульсу Релея, який показав високу спектральну ефективність і відмінну відповідність масці FCC. Мала кількість використовуваних похідних і їх низький порядок дозволяють забезпечити просту технічну реалізацію.
Keywords: НШС імпульс; спектральна щільність потужності; модуляція; похідна релея; спектральна маска