Актуальність віртуалізації та контейнеризації в сучасному IT - Іванов, М. О. (ХНУРЕ, 2025)
В роботі досліджуються ключові технології сучасної ІТ-інфраструктури – віртуалізація та контейнеризація. Розглянуто історичний розвиток цих технологій від фізичних серверів до сучасних контейнерних рішень, їхні архітектурні відмінності та принципи функціонування. Проаналізовано специфічні переваги кожної технології: підвищена ізоляція та безпека віртуальних машин проти швидкості розгортання та ефективності використання ресурсів у контейнерів. Наведено практичні приклади застосування цих підходів провідними технологічними компаніями. The paper examines the key technologies of modern IT infrastructure – virtualization and containerization. The historical development of these technologies from physical servers to modern container solutions, their architectural differences and principles of operation are considered. The specific advantages of each technology are analyzed: increased isolation and security of virtual machines versus deployment speed and resource efficiency in containers. Practical examples of the application of these approaches by leading technology companies are given.
The relevance of virtualization and containerization in modern IT
Keywords: контейнеризація; мікросервіси; хмарні обчислення; containerization; microservices; cloud computing