Правове регулювання трудових відносин у релігійних організаціях: окремі проблемні питання теорії і практики - Яковлєв, О. А. (Право, 2016)
У статті розглядаються теоретичні і прикладні питання правового регулювання трудоправових відносин у релігійних організаціях. Зокрема, досліджуються проблеми реалізації права на працю у релігійних організаціях, а також правова природа діяльності священнослужителів. Автор доводить, що існуюче правове регулювання трудових відносин у релігійних організаціях є недосконалим і потребує внесення низки змін. Аргументується також, що діяльність священнослужителя чи іншої особи, на яку покладено систематичне виконання пастирської, обрядової, місіонерської функцій, а також керівництва релігійною організацією є за своєю природою трудовою. У зв’язку з цим виконання цієї діяльності може проводитись на підставі трудового договору, укладеного між релігійною організацією і відповідним священиком. // The article deals with theoretical and applied issues of legal regulation of labor rights in religious organizations. In particular, the problems of realization of the right to work in religious organizations are investigated, as well as the legal nature of the activities of clergy. The author proves that the existing legal regulation of labor relations in religious organizations is imperfect and requires a number of changes. It is also argued that the activity of a clergyman or other person, which is assigned a systematic execution of pastoral, ceremonial, missionary functions, as well as leadership of a religious organization, is in its nature labor. In this regard, the implementation of this activity can be carried out on the basis of an employment contract concluded between the religious organization and the corresponding priest.
Keywords: трудове право; трудові відносини; релігійна організація; трудовий договір; право на працю; labor law; labor relations; religious organization; employment contract; right to work