Дослідження інформативних параметрів триграфів клавіатури для задач ідентифікації за клавіатурним почерком - Андрющенко, А. О. (My University, 2020)
В роботі проведено аналітичний огляд сучасних методів біометричної ідентифікації користувачів комп’ютерних систем. Проведено аналіз інформативних ознак клавіатурного почерку та запропоновано 16 параметрів, що описують триграфи клавіатури. За допомогою бази даних «Keystroke Dynamics Benchmark Data Set» та програмного забезпечення Orange проведено дослідження щодо пошуку найінформативніших ознак триграфів клавіатури. Експериментально підтверджено припущення про різну інформативність часових характеристик триграфів. Найінформативнішими для задачі класифікації користувачів за клавіатурним почерком є відносні часові параметри триграфів, складовою котрих в тій чи іншій формі є час паузи між натисканнями клавіш.
Keywords: біометричні системи; класифікація даних; data mining; клавіатурний почерк; триграф клавіатури