Методи та засоби автоматичного масштабування Kubernetes-кластеру в хмарному середовищі AWS - Помелуйко, Д. А. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження та впровадження методів автоматичного масштабування Kubernetes-кластеру в хмарному середовищі Amazon Web Services (AWS) із використанням сучасних засобів масштабування. У ході виконання кваліфікаційної роботи було реалізовано автоматизоване розгортання інфраструктури кластеру за допомогою Terraform та Helm, детально досліджено архітектуру EKS, особливості розгортання та налаштування компонентів масштабування Cluster Autoscaler, Karpenter, HPA та KEDA. Проведено розгортання тестового середовища, розроблено експериментальні застосунки для перевірки різних сценаріїв масштабування, налаштовано моніторинг за допомогою Prometheus і Grafana. Експериментально підтверджено ефективність моделі масштабування для різних типів навантаження. Результати роботи можуть бути використані для впровадження автоматизованих рішень у сфері хмарних технологій, оптимізації витрат та підвищення стабільності роботи розподілених систем.
Methods and Tools for Automatic Kubernetes Cluster Scaling in the AWS Cloud Environment
Keywords: хмарні технології; масштабування кластеру; Kubernetes; AWS; autoscaler; Karpenter