Оптимальне проєктування лопатей повітряних установок - Сичов, А. О. (My University, 2025)
Сучасні вітроелектростанції являють собою технічні комплекси, що складаються з великої кількості взаємодіючих вузлів і агрегатів різного призначення. Серед них основне місце займає лопатева система повітряної установки. Оптимальне проєктування цього типу структур використовує процедури пошуку для визначення оптимального набору параметрів, які задовольняють задані обмеження та забезпечують найкраще значення прийнятого критерію оптимальності. Запропоновано нову математичну модель на основі застосування методів граничних елементів. Гіперсингулярні інтегральні рівняння були використані для визначення динамічного тиску на лопаті. Скінченну частину гіперсин гулярного інтеграла отримано аналітично задовільним плоским многокутником. Розроблено нову версію методу нелінійного програмування, засновану на використанні адаптивного управління процедурами оптимізації.
Keywords: гіперсингулярне інтегральне рівняння; лопаті вітрової турбіни; методи граничних та скінченних елементів; нелінійне програмування