Notice-and-takedown procedures in Ukraine, Spain, China, and the US - Шматков, Д. І.; Кабрера, З. А. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2022)
The purpose of the presented study is to consider the notice-and-takedown procedures presented in the legislation of Spain, China and the USA in the projection of the discussion of their application in Ukrainian realities. To achieve the objective of this study, we have analysed the following documents (as of June 2022): the Law of Ukraine “On Copyright and Related Rights” (Ukraine); the Royal Decree No. 1889/2011, of December 30, 2011, on the Operation of the Intellectual Property Commission (as Amended up to Royal Decree No. 1023/2015 of November 13, 2015) (Spain); the E-Commerce Law of the People’s Republic of China (Adopted at the Fifth Session of the Standing Committee of the 13th National People’s Congress on August 31, 2018) (China); the Regulations on the Protection of Right of Dissemination via Information Network (2013) (China); the Digital Millennium Copyright Act (the USA). The analysis shows that many debatable issues of the procedures are still unresolved, although, for example, China has made a significant step, perhaps too abrupt, but allowing others to learn the practices of the country; Spain has chosen its own path, as prescribed, for example, by the EU Directive on electronic commerce, in many respects positive and revealing, but in some aspects unfinished; the USA got the privilege of being criticized like anyone who has given birth to a new important approach, but at the same time the decision has become truly breakthrough as evidenced by the scale of the procedures implementation beyond US borders; Ukraine is in the infancy of implementing the procedures, but the experience of other countries is definitely useful and applicable in the country to fight unfair competition and support small and medium-sized businesses in difficult economic times. // Метою представленого дослідження є розгляд процедур повідомлення та видалення, представлених у законодавстві Іспанії, Китаю та США в проекції обговорення їх застосування в українських реаліях. Для досягнення мети цього дослідження ми проаналізували наступні документи (станом на червень 2022 р.): Закон України «Про авторське право і суміжні права» (Україна); Королівський указ № 1889/2011 від 30 грудня 2011 року Про діяльність Комісії інтелектуальної власності (зі змінами, внесеними до Королівського указу № 1023/2015 від 13 листопада 2015 року) (Іспанія); Закон Китайської Народної Республіки Про електронну комерцію (прийнятий на п’ятій сесії Постійного комітету 13-го Всекитайського збору народних представників 31 серпня 2018 р.) (Китай); Положення Про захист права розповсюдження через інформаційну мережу (2013) (Китай); Закон про авторське право в цифрову епоху (США). Аналіз проведено у проєкції наступних аспектів: об’єкти інтелектуальної власності; суб’єкти правозастосування; структура повідомлення; заходи в межах Інтернет-платформи; представництво суб’єктів; час обробки повідомлення; час обробки зустрічного повідомлення; термін автоматичного відновлення контенту; відповідальність за надання недостовірної інформації; відповідальність оператора платформи. Аналіз показує, що багато дискусійних питань процедур досі не вирішено, хоча, наприклад, Китай зробив значний крок, можливо, занадто різкий, але цей крок дозволяє іншим вивчати практики країни; Іспанія обрала власний шлях, як це передбачено, наприклад, Директивою ЄС про електронну комерцію, багато в чому позитивний і показовий, але в деяких аспектах незавершений; США отримали привілей критики, як і всі, хто народив новий важливий підхід, але водночас це рішення стало справді проривним, про що свідчить масштаб впровадження процедур за межами США; Україна перебуває на початковому етапі впровадження процедур, але досвід інших країн, безумовно, є корисним і таким, що може застосовуватись у країні для боротьби з недобросовісною конкуренцією та підтримки малого та середнього бізнесу у складні економічні часи.
Процедури повідомлення та видалення в Україні, Іспанії, Китаї та США
Keywords: DMCA; інтелектуальна власність; повідомлення та видалення; недобросовісна конкуренція; intellectual property; notice and takedown; unfair competition