Модель відмовостійкої маршрутизації з реалізацією різних схем резервування ресурсів мережі в умовах мультипотокового трафіку - Лемешко, О. В.; Арус, К. М. (Львівська політехніка, 2014)
Пропонується математична модель відмовостійкої маршрутизації для різних схем резервування мережевих ресурсів. Модель представлена лінійними і нелінійними умовами-обмеженнями, які спільно з цільовою функцією дозволили сформулювати оптимізаційну задачу щодо розрахунку шуканих маршрутних змінних. В рамках моделі закладена можливість реалізації різних схем резервування: вузла, каналу і маршруту. Новизна моделі полягає в модифікації умов запобігання перевантаження каналів зв'язку, за якими, в загальному випадку, одночасно можуть протікати потоки як основних, так і резервних маршрутів. Використання запропонованих умов в ході реалізації одно- і багатошляхової маршрутизації дозволить запобігти перевантаженню каналів зв'язку навіть у разі, якщо лише деякі потоки будуть перемикатися з основних шляхів на резервні. Модель охоплює випадок одноадресної (unicast) маршрутизації, але введені умови справедливі також і при організації багатоадресної (multicast) та широкомовної (broadcast) маршрутизації, здійснюваної, наприклад, в рамках моделі, описаної в роботах.
Keywords: відмовостійкість; маршрутизація; схема резервування; трафік