Моделювання електронних елементів імпульсних рефлектометрів на основі характеристик нелінійних функціоналів - Аврунін, О. Г.; Семенець, В. В.; Косуліна, Н. Г.; Черенков, О. Г.; Мороз, О. М. (ХНУРЕ, 2020)
Обґрунтовано методику дослідження складних радіоелектронних елементів приймально-передаючого тракту рефлектометра за допомогою функціонального методу. Cтворення перспективних технологій в медицині, біології та сільському господарстві неможливе без вивчення фізико-хімічних процесів у біологічних об’єктах на мікро- і нанорівнях на основі методу діелектричної спектроскопії. Аналіз існуючих методів і засобів діелектричної спектроскопії показує, що вони не можуть бути застосовані для дослідження біологічних об’єктів через обмежену точність вимірів, вузький частотний діапазон, складності комплексу вимірювальних засобів; через необхідність спеціально підготовленого технічного персоналу; високу вартість устаткування; принципову неможливість виміру частотними методами ДП біологічних об’єктів із-за їх нелінійних властивостей. Для створення банку даних про діелектричну проникність біологічних об’єктів сільського господарства необхідні імпульсні рефлектометри, до структури яких входять складні нелінійні та радіоелектронні елементи. У зв’язку з чим виникає потреба в розробці та описі основних етапів методики дослідження нелінійних радіоелектронних елементів приймально-передаючого тракту рефлектометра за допомогою функціонального методу. Робота актуальна для створення банку даних про діелектричну проникність біологічних об’єктів сільського господарства. За результатами роботи отримано можливість визначення ядер Вольтера широкого класу нелінійних багатомірних систем за допомогою нелінійних вхідних сигналів, що суттєво розширює область практичного застосування функціонального метода дослідження нелінійних радіоелектронних кіл, в тому числі таких, як імпульсні рефлектометричні системи. При цьому зберігається така важлива перевага метода нелінійних струмів, як зручність складання на його основі програм аналізу та синтезу нелінійних пристроїв та систем на ЕОМ. Крім того, метод нелінійних вхідних сигналів дозволяє досліджувати каскадне з’єднання нелінійних систем, як без взаємодії між каскадами, так і з лінійною взаємодією між каскадами.
Keywords: імпульсний рефлектометр; функціональний метод; нелінійні радіоелектронні елементи; діелектрична спектроскопія