Дослідження методів оптимізації тривимірних моделей для розроблення ігор - Колісниченко, М. В. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процес оптимізації тривимірних моделей у системах комп’ютерної графіки. Предмет дослідження – методи оптимізації тривимірних моделей для підвищення продуктивності ігрових рушіїв. Метою дослідження є порівняння та аналіз ефективності методів оптимізації тривимірних моделей, що застосовуються в ігровій розробці. Використано методи зменшення полігональності, використання рівнів деталізації, оптимізація текстур і матеріалів, стиснення та потокове завантаження даних та використання нормалей і карт висот. Проведено аналіз методів оптимізації тривимірних моделей та відповідних літературних джерел. Наукова новизна роботи полягає у проведенні порівняльного аналізу та практичному тестуванні методів оптимізації тривимірних моделей. Результати дослідження мають взаємозв’язок із науковими роботами у сфері обробки зображень, класифікації об’єктів та підвищення продуктивності. Рекомендації, сформульовані за результатами дослідження, дозволяють зменшити навантаження на апаратну частину без істотної втрати якості зображення, підвищити продуктивність і стабільність ігрових систем. У результаті дослідження буде проведено системний аналіз методів оптимізації тривимірних моделей, їх математичне обґрунтування та практичне тестування у середовищі Unity.
Keywords: розроблення ігор; декімація; ігровий рушій; карти кормалей; комп’ютерна графіка