Розроблення автоматичного керування функціонуванням аварійного пожежогасіння в приміщенні - Сьомкін, Є. О. (My University, 2025)
Об’єкт розробки – об’єкт автоматичного керування аварійним пожежогасінням у приміщенні. Предмет розробки – процесс автоматичного реагування та апаратна реалізація системи на базі Arduino UNO. Мета роботи – створення низьковартісної автономної системи автоматичного пожежогасіння для невеликих комерційних приміщень з урахуванням ризику відключення електропостачання. У роботі проведено технічний аналіз існуючих типів автоматизованих систем пожежогасіння. Систематизовано принципи їх дії. Описано проблеми їх адаптації до умов малого бізнесу. Обґрунтовано необхідність розробки окремої компактної системи з мінімальними вимогами до інфраструктури. Розроблено три конфігурації структурної схеми системи для приміщень різної площі. Підібрано компонентну базу, побудовано алгоритм спрацювання системи за логікою AND – тривога активується лише при одночасному перевищенні порогових значень температури і задимленості. Тестування виконано у віртуальному середовищі Wokwi. Функціональна логіка підтверджена при моделюванні типових сценаріїв загрози. Зроблено висновки про працездатність розробленої конфігурації при обмежених ресурсах. У результаті розроблена повноцінна макетна система автоматичного пожежогасіння, яка здатна працювати автономно, реагувати на небезпеку відповідно до заданих умов та підходить для впровадження в малих приміщеннях із обмеженим бюджетом.
Keywords: керування аварійним пожежогасінням; пожежогасіння; автоматичне пожежогасіння