Оцінка вимог до параметрів сигналів при V-подібному розподілі частот у математичній моделі багатопозиційної системи випромінювачів - Коваленко, А. І.; Тітов, С. В.; Тітова, О. В.; Чорна, О. С. (ХНУРЕ, 2022)
Зроблено короткий огляд методів фокусування електромагнітного випромінювання багатопозиційною системою випромінювачів на основі взаємоузгодженого просторово-амплітудно-фазово-частотного управління випромінюваними сигналами та обмежень їх потенційних можливостей, що виникають через різні випадкові флуктуації параметрів сигналів і антен. Проведено статистичне дослідження впливу різних випадкових та детермінованих змін електричних та конструктивних параметрів антен, систем управління випромінюваними сигналами при V-подібному розподілі частот по апертурі багатопозиційної системи випромінювачів на рівень пікової потужності, тривалість та період повторення сфокусованих імпульсів. Параметри закону просторово амплітудно-фазово-частотного управління повинні бути стабільні протягом часу, рівного усередненій тривалості імпульсів на виході випромінювачів при формуванні одиночного просторово-часового імпульсу, а при формуванні послідовності просторово-часових імпульсів – протягом тривалості цієї пачки просторово-часових імпульсів. Розглянуто вимоги до точності та стабільності параметрів закону просторово-фазово-частотного управління сигналами. Проведено аналіз впливу різноманітних відхилень від заданих значень параметрів закону просторово-фазово-частотного управління випромінюваними сигналами в каналах багатопозиційної системи випромінювачів при формуванні послідовностей просторово-часових імпульсів. Показано, що вплив помилок розташування фазових центрів випромінювачів у напрямку випромінювання не залежить від дальності до точки фокусування, але є суттєвим і потрібне вживання спеціальних заходів щодо їх зниження.
Keywords: імпульс; фокусування; випромінювач; відхилення