Універсальна модель правового статусу публічного службовця за законодавством України - Любимов, О. К. (Гельветика, 2020)
У статті моделюється універсальний правовий статус професійних публічних службовців в Україні як дуальний правовий статус державних службовців і службовців органів місцевого самоврядування, урегульований нормами адміністративного і трудового законодавства. Автором встановлюються причини відсутності в сучасній теорії права єдиного підходу до розуміння правового статусу професійного публічного службовця, на основі чого обґрунтовується метод, відповідно до якого ним здійснюється узагальнене формулювання сутності досліджуваного правового статусу. Значна увага у статті приділяється окресленню соціально-правової сутності «правового статусу професійних публічних службовців», а також з’ясуванню елементів правового статусу цих суб’єктів трудового права. Окремо систематизується перелік основних ознак цього правового статусу. На основі цього автор доходе висновків, що правовий статус публічного службовця в Україні – це спеціальний правовий статус, який урегульовується трудовим і адміністративним законодавством, зумовлюється змістом публічно-владних правовідносин, юридичної природою публічної служби й відображає правосуб’єктність, права й обов’язки публічного службовця, гарантії діяльності, які випливають із службово-трудових відносин у сфері публічної служби, а також юридичну відповідальність за неналежне виконання покладених обов’язків, сукупно характеризує правове становище державних службовців і службовців в органах місцевого самоврядування. Зроблено висновок, що проблема модернізації правового статусу публічного службовця нині досить гостра, оскільки такі особи виконують функції держави, а отже, здійснюють реалізацію її основних напрямів діяльності в усіх сферах суспільного життя. Нині, на жаль, спостерігається тенденція до висловлення недовіри публічним службовцям більшості органів публічної служби з боку звичайних громадян, відсутності компромісу між представниками держави та громадськості, що негативно впливає не тільки на внутрішню, а й на зовнішню політику держави. The article simulates the universal legal status of professional public servants in Ukraine as a double-natured legal status of public servants and those of local government, settled by the administrative and labour legislation norms. The author identifies the reasons for the lack of integrated approach to understanding the professional public servant’s legal status in the modern jurisprudence, and on this basis the method is substantiated, according to which the essence of the legal status under investigation is generally formulated. The considerable attention is paid to outlining the socio-legal nature of the “legal status of professional public servants”, as well as to the clarifying the elements of these labour law subjects’ legal status. A list of this legal status main features is systematized separately. Based on this, the author comes to the conclusion that the legal status of a public servant in Ukraine is a special legal status regulated by labour and administrative legislation; it is determined by the content of public-power relations, the legal nature of public service and reflects the legal personality, rights and obligations of a public servant, guarantees of activities arising from official labor relations in the field of public service, as well as legal liability for the improper execution of mandated activities, and in this way characterizes collectively the legal status of public servants and officials in local government. The conclusions summarize the research results. It is concluded that the problem of modernization of the legal status of a public servant today is quite acute, since such persons perform the functions of the state, and therefore carry out its main activities in all spheres of public life, and secondly, today, unfortunately, there is a tendency to expressing distrust of public servants of most public service bodies by ordinary citizens, lack of compromise between state and public representatives, which has a negative impact not only on the internal but also on the public and the foreign policy of the state.
Универсальная модель правового статуса публичного служащего по законодательству Украины
Keywords: обов’язки; права; правовий статус; правосуб’єктність; професійний публічний службовець; юридична відповідальність; legal liability; legal personality; legal status; obligations; professional public servant; rights