Моделі та методи розвитку інформаційного моделювання в будівництві - Гайдило, Д. О. (My University, 2023)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка комплексного інструментарію для виявлення рівня BIM-зрілості системи управління будівництвом із використанням проєктно-орієнтованого підходу. У ході виконання кваліфікаційної роботи досліджено сучасні програмні рішення, ВІМ-інструменти та особливості їх реалізації протягом життєвого циклу будівельного проєкту. Окреслено специфіку систематизації баз даних і підходи до систем найменування інформаційних контейнерів (файлів). Проведено компаративний аналіз функціональних ВІМ-інструментів в різних операційних (Windows, Linux, Mac OS X). Встановлено, що для Window написана більшість програмного забезпечення і Windows забезпечує найвищий рівень BIM-зрілості. Запропоновано удосконаленя методики оцінювання ВІМ-зрілості системи управління будівництвом. Проведено оцінювання якості найважливіших стратегічних будівельних проєктів і програм, орієнтованих на сталий розвиток. Обчислено інтегральний показник ВІМ-зрілості, що включає результати оцінок за критеріями «Technology», «Society» і «Participant».
Development Models and Methods for Information Modeling in Construction
Keywords: інформаційне моделювання будівель; оцінка ВІМ-зрілості; багатокритеріальне прийняття рішень; аналіз даних; екологічне проєктування; зелене будівництво