Мурашиний алгоритм для розв'язання задач маршрутизації транспорту - Кметь, О. І. (My University, 2022)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження ефективних методів вирішення багатокритеріальних завдань Vehicle Routing Problem на основі технології – мурашиного алгоритму. У ході виконання кваліфікаційної роботи розглядаються інноваційні питання, що полягають у постановці нового узагальненого та багатокритеріального завдання класу VRP та його оригінальному вирішенні на основі мурашиного алгоритму. Досліджений метод мультиколоніальної мурашиної системи дозволив розробити поліноміальний алгоритм вирішення VRP, який не вимагає виконання декомпозиції задачі за рахунок суміщення етапів розбиття вихідного графа та формування маршрутів. Запропоновані модифікації алгоритму дозволяють враховувати умови багатокритеріальності, асиметричності вхідних даних у поставленій задачі.
Ant Algorithm for Solving Transport Routing Problems
Keywords: логістика, метод, мурашиний алгоритм, система, VRP