Розробка системи виявлення аномалій у кібербезпеці на основі машинного навчання - Щербак, В. О. (My University, 2025)
У результаті роботи реалізовано функціональну гібридну систему виявлення аномалій, виконано її тестування на даних мережевого трафіку, визначено ефективність кожного з компонентів системи, встановлено доцільність поєднання глибоких нейронних мереж і бустингових алгоритмів. Запропоновано гібридну систему HybridIDS, що поєднує автоенкодер, генеративну змагальну мережу та бустингові алгоритми LightGBM/XGBoost. Система дозволяє ідентифікувати як відомі, так і нові типи атак у мережевому трафіку.
Keywords: автоенкодер; аномалії у кібербезпеці; виявлення аномалій