Метод адаптивного впливу і система комплексної фототерапії з мікропроцесорним керуванням - Куліченко, В. В. (My University, 2013)
Дисертація присвячена розширенню функціональних можливостей систем комплексної фототерапії, шляхом визначення параметрів впливу на підставі оцінки змін фізіологічних показників людини. Проведено аналіз джерел електромагнітного випромінювання видимого діапазону, які можуть бути використані при побудові випромінювачів для комплексної фототерапії, та обґрунтованно використання світловипромінюючих діодів. Розроблена математична модель розподілу ЕМВ ВД в біологічних тканинах для оцінки впливу технічних характеристик СІД на коефіцієнти відбиття і поглинання різними шарами шкіри. Розроблено методику розрахунку випромінювачів прямокутної форми на основі світловипромінювальних діодів. Запропоновано математичну модель для оцінки відхилення і нерівномірність розподілу інтенсивності ЕМВ ВД від випромінювача на поверхні шкірних покривів людини. Удосконалена концепція біосинхронізації параметрів впливу при проведенні процедур загальної та комплексної фототерапії. Розроблено метод адаптивного впливу, на основі використання скануючих режимів і комбінації фізіологічних показників в якості біологічного відгуку, що дозволяє визначити ефективні параметри фототерапевтичної впли-ву під час проведення процедури. Розроблено та проведено експериментальні дослідження дослідного зразка лікувально-діагностичного комплексу. Розроблений метод адаптивного впливу та удосконалені принципи біосинхронізації, які використані при розробці і виробництві лікувально-діагностичного комплексу в фірмі «РАДМІР» ДП АТ НДІРВ (м. Харків). The thesis is devoted to expanding functionality of the integrated systems photo-therapy, by automatically determining parameters of impact of changes on basis of human physiological parameters. The thesis is devoted to expanding functionality of integrated systems for com-plex phototherapy, by determining influence of parameters on the basis of changes in physiological parameters of humans. The analysis of electromagnetic radiation sources of the visible range (EMR VR), which can be used in constructing radiant for complex phototherapy, allowed justifying the use of light emitting diodes (LED). A mathemati-cal model of the distribution of EMR VR in biological tissues allowed assessing the impact of technical characteristics of LED on the coefficients of reflection and absorp-tion of different layers of skin. The method of rectangular emitters based calculation on LED. The mathematical model to estimate the variation and the uneven distribution of intensity of radiant on the surface of human skin. Advanced principles biological tim-ing parameters of impact in the treatment of general and comprehensive phototherapy. The method of adaptive impact through use of scanning modes and combinations of physiological parameters as a biological response to determine effective parameters phototherapeutic impact procedure. The prototype medical-diagnostic complex and carried out his experimental research. The method of adaptive impact and improved principles biological timing that used in the design of medical diagnostic center in the RADMIR company of the State Enterprise Joint Stock Company NIIRI (Kharkiv).
Keywords: апарат фототерапевтичний; випромінювач; показники фізіологічні; параметри впливу; випромінювання електромагнітне видимого діапазону; метод адаптивного впливу; функція впливу; режими сканування; phototherapeutic apparatus; electromagnetic radiation; physiological parameters; the parameters of impact; electromagnetic radiation of the visible range; the method of adaptive impact; function impact; scanning modes