Підстави розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця у разі порушення працівником своїх трудових обов’язків за проектом Трудового кодексу України - Кравцов, Д. М. (Право, 2017)
Стаття присвячена питанням правового регулювання підстав та умов звільнення працівника з роботи внаслідок невиконання чи неналежного виконання останнім своїх трудових обов’язків. Зроблено аналіз чинного законодавства, що регулює суспільні відносини у зазначеній сфері, та проведено дослідження відповідних норм проекту Трудового кодексу України. Зроблено пропозиції щодо шляхів удосконалення законодавства з дисципліни праці. // The article is devoted to the legal regulation of the bases and conditions of dismissal of an employee from work as a result of non-fulfillment or improper performance of the latest labor duties. An analysis of the current legislation regulating social relations in this area has been made, and the study of the relevant rules of the draft Labor Code of Ukraine conducted. The proposals are made on ways to improve the discipline legislation.
Keywords: дисципліна праці; дисциплінарна відповідальність; звільнення з роботи; дисциплінарне звільнення; discipline of labor; disciplinary responsibility; dismissal from work; disciplinary dismissal