Розробка та дослідження автоматизованої метрологічної системи вимірювання прискорень блоків електроніки з вбудованими акселерометрами - Яковенко, О. С. (My University, 2025)
Мета роботи - розробка та впровадження автоматизованої метрологічної системи для вимірювання прискорень у електронних блоках, що містять інтегровані акселерометри. Система покликана забезпечити високу точність, швидкість та повторюваність вимірювань, автоматизацію процесів калібрування та зниження впливу людського фактора на етапах виробництва, тестування та експлуатації пристроїв. Об’єкт дослідження - процеси вимірювання прискорень і калібрування акселерометрів у складі електронних блоків, що використовуються у різних галузях промисловості, включаючи авіоніку, автомобілебудування, робототехніку та системи моніторингу. Предмет дослідження – автоматизована метрологічна система, її програмне забезпечення, апаратні компоненти та алгоритми обробки даних, які забезпечують контроль метрологічних характеристик, калібрування та верифікацію результатів вимірювань. У роботі розглянуто сучасні методи вимірювання прискорень, проаналізовано їх переваги та недоліки. Запропоновано власний підхід до автоматизації процесів калібрування, що базується на алгоритмах цифрової обробки сигналів та адаптивних методах компенсації похибок. Експериментально доведено ефективність системи, зокрема її здатність забезпечувати стабільність вимірювань у широкому діапазоні частот і прискорень. Практична цінність роботи полягає у можливості використання розробленої системи для підвищення якості виробництва електронних пристроїв, скорочення часу тестування та підвищення точності вимірювань у реальному часі. Отримані результати можуть бути застосовані у галузях, де критично важливими є точність та надійність вимірювань прискорень.
Keywords: метрологія; акселерометр; калібрування; вимірювання прискорень